Eksponeringstest på båtglass

Ertec AS produserer glasskjermer til båt og søkte hjelp hos Future Materials for å se på utfordringene de hadde rundt kvaliteten på glasset etter at det ble eksponert for kjemikalier og bearbeidingsmetoder.

Ertec AS produserer båtglass i polykarbonat. Materialet blir levert som plater og blir formet hos Ertec i Tvedestrand.

Ertec opplever at noen båtglass får sprekker, krakkelerer eller misfarges etter en tid i bruk. Hypotesen er at disse utfordringene kan stamme fra bearbeidingsmetoder, kjemikalier, lim og/eller materialer.

I samarbeid med kunden laget Norner et testoppsett hvor materialbiter ble eksponert for de ulike kjemikalier som brukes før og under liming. Undersøkelser med elektronmikroskop viste at noen kjemikalier ga ulike former for sprekkdannelser. Det samme gjorde ulike produksjonsmetoder.

Ertec fikk på få måneder detaljerte svar på store spørsmål de sammen med forskningsinstitutter, akademia og leverandører har forsøkt å løse gjennom mange år.

        Før og etter eksponering

Personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «OK», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info